top of page

מה ההבדל בין אימון אישי, פסיכולוגיה, יעוץ ומנטורינג?

עודכן: 23 במרץ 2023


אם באימון אישי יושבים זה מול זה המתאמן והמאמן, והם מדברים על החיים של הראשון במטרה לשפר את חייו,

וזה הרי בדיוק מה שקורה בטיפול פסיכולוגי, יעוץ ומנטורינג – אז מה ההבדל בניהם לכל השדים והרוחות?

תארו לעצמכם בן אדם, נקרא לו תום. תום רוצה לפתוח עסק קטן, נאמר לתיקון שעונים, וכבר שנים שהוא לא מצליח לעשות את זה.

הוא מתחבט עם עצמו בשאלות קשות בנוגע ליכולת שלו להוציא את התכנית לפועל, הסביבה הקרובה של תום והרוחות שלו מהעבר מעיקות עליו ותוקעות אותו במקום, אין לו מושג באמת מה נחוץ לו לדעת כדי לפתוח כזה עסק, ומעל הכל הוא משתוקק למצוא את האומץ לעשות את המהלך משנה החיים הזה – אבל לא מוצא.

תום נמצא בצומת דרכים והוא שואל את עצמו איך ומתי הוא יעשה את הצעד הראשון.

אז קודם כל חשוב להבהיר שלכל אחד יכול להתאים תהליך מסוג אחר, זה תלוי בבן-אדם ובאתגר שלפניו. יש מקרים שבהם אימון אישי נכון יותר ויש מקרים שטיפול פסיכולוגי, יעוץ או מנטורינג מתאימים יותר לסיטואציה, לכולם תועלת רבה אבל הם שונים אחד מהשני באופן מהותי.

כשתום שלנו יילך לפסיכולוג הוא יישב מולו ויספר לו את סיפורו.

הפסיכולוג, שיקשיב לכל הסיפור, יברר עם תום מהם הסיבות שעוצרות אותו מלהגשים את חלומו. ככל הנראה הטיפול ידון בעיקר על אותם "רוחות מן העבר", הוא יברר ויעמיק את ההבנה של תום את עצמו ועם הדברים שמפעילים אותו.

הטיפול הפסיכולוגי יצא מנקודת הנחה שניתן יהיה למצוא ולהציף את "הבעיה" שעוצרת את תום וכך למעשה לעזור לו להכיר ולהתמודד עם השדים שלו. תהליך כזה יכול להימשך זמן ארוך מאד והוא לא מתחייב לתוצאות.

לעומת זאת כשתום יילך ליעוץ או מנטורינג הוא יתקל במשהו שונה.

תפקידם של היועץ או המנטור יהיה ללמד את תום מה לעשות לפי הנסיון שלהם. ההצלחה של היעוץ יתבסס על העצות שהם יתנו, והם יכתיבו לתום, לפי מיטב נסיונם, מה בדיוק הוא צריך לעשות על מנת שהעסק שלו לתיקון שעונים יצליח.

היועץ, ובוודאי המנטור, יבואו עם קבלות להצלחה האישית שלהם ומשם הם ישאבו את הכח שלהם. האג'נדה האישית שהם יביאו איתם היא זאת שחשובה והיא זאת שתתן את הטון.

ולבסוף אימון אישי – קאוצ'ינג.

אם תום יבחר במאמן אישי הוא יעבור תהליך אחר לחלוטין. דבר ראשון המאמן הפוטנציאלי יבדוק עם תום האם הוא בכלל נכון לעבור אימון אישי. בניגוד לפסיכולגיה ויעוץ – לא כל אחד יכול לעבור אימון אישי. חשוב יהיה למאמן לבדוק האם תום יהיה מוכן להשקיע את מה שידרש ממנו כדי לקיים את התהליך האימוני.

שנית, האימון יסתכל קדימה אל העתיד, ופחות יתעסק ב"רוחות העבר". אמנם ניתן לדבר על הכל באימון ולמאמן יש כלים בשביל "ללכת קצת אחורה", אבל הדגש תמיד יהיה על העתיד ומהי התוצאה הרצויה. תום יצטרך להגדיר את המטרה שאליה הוא רוצה להגיע, להתחייב אליה, ולהתחיל לפעול בכיוונה.

כמו כן אימון אישי הוא תהליך תחום בזמן. ישנם מודלים שונים לאימון אבל רובם ככולם מגדירים מסגרת זמן ברורה לאימון. בתוך מסגרת הזמן הזאת תום ייקבל כלים מעשיים שבעזרתם הוא יוכל להמשיך ולהתקדם באופן עצמאי לכיוון מימוש המטרה שלו. תום ידע שכל פגישה עם המאמן מקדמת אותו לעבר סוף האימון עם המאמן, ושלאחריו הוא יוותר עצמאי ובטוח.

ומעל הכל, המאמן יכיר ביכולותיו של תום, בחוזקות שלו וביצירתיות שלו ויצא מנקודת הנחה שתום הוא "שלם, יצירתי ובעל משאבים". כל אג'נדה פרטית או נסיון עבר של המאמן אינם רלוונטים לאימון של תום ועל כן לא משחקים תפקיד באימון האישי.

לסיכומו של עניין, כשתום יעבור תהליך של אימון אישי הוא יסתכל תמיד קדימה ובאופן חיובי, הוא לא יקדיש יותר מדי זמן בלחפש מה "הבעיה" אלא יחקור מהם היכולות והחוזקות שלו ומה הוא צריך לעשות כדי להתקדם בחיים לעבר מימוש של מטרה ברורה. הוא יקבל כלים שבעזרתם הוא יוכל להמשיך ולהתקדם תמיד ובאופן עצמאי, וינתב ויאתגר את עצמו בתהליך האימוני מתוך הרצון והאג'נדה שלו בלבד.

איתי קויפמן – מאמן אישי לחיים בתל אביב.

bottom of page